Vietnam en China
Door: AM en R
25 Juni 2006 | China, Peking
Verder heeft R zijn matje laten afknippen en heb ik voor t eerst in mn leven een pedicure en manicure behandeling gehad. Ik voelde me zelfs even geen backpacker, of liever reiziger, meer. Het zag er mooi uit, maar ik heb het geweten met het zoute zeewater.
Onze volgende bestemming was super, echt vakantie! We zijn naar Mui Ne geweest, een klein, rustig plaatsje aan een mooi strand, zachte strandstoelen, heerlijke cocktails, lekker eten en we verbleven in een resort met schatige bungalowtjes en nog schattigere puppies. Een Deense vrouw en ik hebben om beurten de wacht gehouden en ervoor gezorgd dat ze niks te kort kwamen. Ook hebben we hier met een NL's stel een jeep gehuurd en zijn we naar mooie zanduinen geweest waar je vanaf kon boarden. Verder voor de vierde keer Will tegengekomen (2x in Cambodja en in HCMC), waar we leuk mee hebben bijgepraat en veel cocktails hebben gedronken. Hierna zijn we naar nog een ander kustplaatsje geweest (Nga Trang), weinig charme, maar het duiken was wel weer leuk. Behalve 2 enorme morenen (soort megazeeslangen), zeesterren en zeeegels weinig bijzonders gezien (nog altijd wel beter dan onze duik in Turkije Inge). Ook hebben we hier een (hopelijk) ademende regenbroek voor AM en een skibroek voor R gekocht. Je moet toch wat in hartje zomer met ruim 30 graden.
Hierna begon dan echt het zware leven weer, een 12 uur durende busreis. Geen airco en slechte zitjes en bij aankomst op zoek naar een hotelletje wat niet echt wilde lukken , ik kan je zeggen, dit zijn de meest vervelende en irritatiewekkende situaties. Eenmaal ingechecked en een volle maag is alles dan weer goed hoor en kan het plannen maken weer beginnen. In Hoi An kleding laten maken (supersnel en boven verwachting goed), R op tempeltoer en ik naar de locale markt en me weer laten ompraten voor een massage, inmiddels al een beetje de bekende "rolverdeling". Je ziet, ook hier hebben we behoefte aan regelmaat en gewoonten. Verder genoten van heerlijke taartjes en van een 5 gangen diner!
Via Hue (wel aardige boottocht naar een graftombe van een keizer geweest) een soort "off the beaten track" tocht gedaan. Vietnam is helemaal ingesteld op toeristen, alles is verkrijgbaar en ze spreken goed Engels, behalve.......als je dus van het pad afgaat. Dit wil zeggen dat je ergens stopt waar de "open-busses" niet stoppen en als je in een van de duizend reisbureatjes vraagt hoe je daar kunt komen ze je glazig aankijken en er geen raad mee weten. Wat dat betreft misten we het "reizigersgevoel" wel, werkelijk alles is voorgekauwd, maar hier kwam alles weer goed. Werkelijk niemand sprak Engels en voor lunch kregen we (mbv Lonely Planet) 7-up met spinazie en rijst. In ieder geval meegelift met bus naar Vinh Moc tunnels (waar tijdens de oorlog honderden families jarenlang hebben geschuild op tot 23 meter onder grond ivm bombardementen van de Amerikanen). Daarna brommer gehuurd en naar Phong Nga grotten gegaan. Onderweg in de middle of nowhere een lekke band gekregen en met geluk een Duits sprekende Vietnamees opgetrommeld die via via onze brommer kon maken. Grotten waren (zelfs voor AM) erg mooi, groot en indrukwekkend.
Daarna naar Hanoi. Ons besef van dag en datum is niet meer helemaal in orde. We kwamen een dag te vroeg in Hanoi, dus geen Bastiaan die ons stond op te wachten. In zijn geweldige huis (wat een luxe) voelen we ons al snel thuis en kunnen we het even rustig aan doen. In de chique Hanoi sportclub gezwommen en heel decadent golfballetjes in een meer staan slaan. Erg gelachen want alledrie zijn we niet echt goede golfers. Het fietsen in Hanoi (op echte Hollandse fietsen van Bastiaan) was een echt avontuur. Wat een linke bedoeling in dat drukke verkeer met al die brommertjes die zich aan geen enkele verkeersregel houden en in het geheel niet om zich heen kijken. Vanuit Hanoi naar Halong Bay geweest. Een heerlijk ontspannen uitstapje met prachtige uitzichten (en zonsondergang), zwemmen, goed eten en leuke mensen ontmoet. Yves en Marieke bedankt voor alle tips over China! Terug in Hanoi geen elektriciteit. Met 40 graden en zonder airco en zonder fan niet echt goed uit te houden. 's avonds met Bas biertje gedaan op het dak van het Sofitel; prachtig uitzicht over Hanoi.
De warmte kunnen we (met Bas) een beetje ontvluchten door naar Sapa te gaan. Het weer is hier een beetje bewolkt en regenachtig, met een heerlijke koele temperatuur. Onze gids is fantastisch; een meisje die denkt dat ze ongeveer 17 jaar oud is en lekker bijdehand is. Ze zette ons (tijdens onze trekking door de prachtige rijstvelden) meteen aan werk. Rijst planten en achter de waterbuffel om het land te ploegen. Zoals echte stadsmensen betaamt, bakten wij er niets van, maar konden we er erg om lachen. De etnische minderheden hier zijn erg leuk en mooi om te zien en twee keer mogen we optreden voor de Vietnamese TV (in totaal ruim 1,5 uur interviews en opnames). Verder nog voor een kennis (Rien en Cobien) voor Sinterklaas mogen spelen door namens hen een gevulde envelop te overhandigen aan een meisje dat in Sapa woont. Heel leuk om haar (Linh) te ontmoeten en haar (en Rien/Cobien) blij te maken en met hen te bellen.
China inkomen (via een minder bekende grensovergang) bleek een hele klus. 1 letter in mijn Chinese visum klopte niet wat een vertraging van 45 min opleverde aan de Vietnamese grenspost. In China zelf vonden ze het nodig om al onze visa stempels uit te pluizen. Alle data en landen moesten op elkaar worden aangesloten wat nog eens 1,5 uur duurde. Gelukkig was iedereen wel relaxed. Na een mooie busrit door de bergen komen we in Kunming. Nederland staat net 1-0 voor tegen Servie. De rest van wedstrijd kijken we in een cafe. Verder krijgen we maar weinig van het WK mee. Verder veel outdoorshops bezocht een mooie spulletjes gekocht. Het Stenen Woud is erg mooi, maar wel duur. Overal rijden trouwens in de stad elektrische brommertjes etc, waardoor het op straat veel stiller is dan in bijv Hanoi. Ook rijden we voor het eerst in maanden weer eens op een snelweg. Met het vliegtuig gaan we naar Chengdu. De Chinezen zijn net kleine kinderen die op schoolreisje gaan (onrustig, schreeuwen en dringen). De pandaberen waren wel aardig (behalve dan dat ze bijna allemaal sliepen) en het is interessant om hun leven/geschiedenis te kennen.
Vanuit Chendu gaan we ons avontuur in (Chinees) Tibet beginnen. Een week lang zitten we tussen de 3.000m - 4.000m. Het natuurpark Jiuzhaigou is erg mooi; prachtige bergen en tropisch gekleurde meren. Pinautomaat bleek toch niet te werken, dus geldproblemen. Na 8 uur proberen geld te regelen (bij banken, hotels en natuurpark) uiteindelijk alle dollars ingewisseld en entreegeld van toeristen met onze creditcard betaald (waarvan wij dan cash kregen). 's nachts spannende wedstrijd tegen Ivoorkust gekeken. We blijven natuurlijk wel Oranje supporten. Overigens spreekt ook hier vrijwel niemand Engels en zijn er nauwelijks Westerse toeristen. Een leuke (en soms irritante) ervaring om je dan te redden (qua eten, onderdak, vervoer etc). Verder zijn Chinezen erg goed in het in de weg/langzaam lopen en voordringen.
Na advies van Chinezen in dorpje gaan slapen. Door taxi afgezet bij hotelletje. Na betaling bleek het echt heel smerig te zijn en niets voor te stellen. Ze wilden alleen niet ons geld terugbetalen. Uiteindelijk met hulp van politie, iemand die vijf woorden Engels kon en veel omstanders ons geld teruggekregen. Volgende ochtend moesten we proberen een bus aan te houden die ons naar de volgende bestemming (Langmusi) moest leiden. Met niemand die Engels spreekt, mensen die elkaar tegenspreken over bustijden (en of de bus uberhaupt gaat) en een dorp dat toch wat groter is dan verwacht, blijkt het moeilijk te zijn de goede plek te vinden waar we de bus kunnen aanhouden. Eerst staan we aan de verkeerde kant en uiteindelijk heeft de bus ons ergens opgepikt (omdat iemand bij een tankstation had laten weten dat er 2 toeristen op zoek waren naar de bus).
De busrit gaat door prachtig glooiend grasland rond de 3.500m met overal yaks op de weg. De mensen zien er hier weer heel anders uit. Rode wangetjes, ouderwetse zonnebrillen, dikke traditionele Tibetaanse kleding en een beetje een Indiaans/Mongools uiterlijk. Volgende ochtend gaan we naar een plek waar ze sky burials houden. Dit is een traditionele manier van iemand begraven waarbij het lichaam in stukken wordt gesneden en wordt opgegeten door roofvogels. Er is die ochtend geen begrafenis, maar de weg naar de heillige plek is heel mysterieus. Bewolkt, regen, blaffende honden, rondzwervende botten, kleren op de grond, rondvliegende roofvogels, tibetaanse vlaggetjes etc. Met name de waakhonden en wilde honden zijn hier angstaanjagend. Het wordt dan ook zeer sterk afgeraden om zonder gids op stap te gaan. Het Tibetaanse klooster in Langmusi is ook erg mooi. De monniken zijn actief als we daar aankomen en hebben hun prachtige rode doeken en gele mutsen op.
In Langmusi hebben we een driedaagse paardentrektocht gedaan. Nadat AM haar angsten heeft overwonnen (je zit toch wel redelijk hoog op zo'n paard), gaan op we stap. We hebben veel lol, praten veel tegen onze paarden en genieten van het uitzicht: graslanden met yaks, schapen, paarden, roofvogels, marmotten, kikkervisjes en natuurlijk de nomaden met hun tenten. Hier staat alles in het teken van de yaks. We hebben op een yak gezeten, yak gemolken, in een yaktent geslapen (gemaakt van het haar van een yak), drinken yakmelk, eten yakboter, yakyoghurt en yakvlees etc. Wij zien er geweldig uit in onze traditionele kleding (die we vanwege de kou ook echt elke dag nodig hebben). Onze gids en gastgezinnen (we slapen en eten bij de nomaden) spreken werkelijk geen woord Engels en ons leuke contact blijft beperkt tot elkaar aankijken en glimlachen en naar onze Westerse spulletjes kijken. De tent blijkt 's nachts niet echt waterdicht en we worden gewekt door de regendruppels op mijn hoofd. In de tent wordt gekookt op gedroogde yakpoep. Door de wilde en waakhonden kunnen we overigens nergens zelf alleen rondlopen. Naar het toilet (de weide) doen we dan ook onder begeleiding. 's avonds drinken we dus niet teveel zodat we 's nachts niet naar de WC hoeven. Het is ook een geweldig gezicht hoe aan het einde van de dag al het vee bij elkaar wordt gedreven en wordt vastgemaakt aan lijnen. Bij terugkomst in Langmusi bleek de bus kapot, dus zijn we hier nog maar een middagje gebleven.
Dit was het weer voorlopig, reacties blijven we leuk vinden (hint plus iedereen bedankt hiervoor!!!),
Groetjes en kus,
Anne Marthe en Reinier
PS Foto's volgen een dezer dagen
25 Juni 2006 - 10:31
Anne Marthe:
Roos, waar blijf je met je reactie? X, Luv u -
25 Juni 2006 - 10:33
Marieke:
wow weer allemaal leuke dingen zeg... gaaf! Hier alles z'n gangetje, druk met verslagen schrijven, die gaan morgen mee. Ik blijf trouwens toch in 5/6, leuk he? vrijdag was het zomerfeest met presentaties van dansproject erg leuk!
vanavond nederland-portugal hopen dat we weer een ronde verder komen!
groetjes maar weer
Mariek -
25 Juni 2006 - 11:59
Anne (uit Laos):
Wat hebben jullie weer veel meegemaakt zeg, mooie verhalen! Ik ben inmiddels alweer 3 dagen thuis en heb met nog geen moment verveeld. Het weer vandaag is iets minder: regen en frisjes, maar dat is ook wel weer lekker na die aziatische warmte. Heel veel reispleizer nog!
groetjes anne -
25 Juni 2006 - 12:16
Jaimy:
Wat fantastisch! heel herkenbaar (van onze reis naar Mongolie) en ik wil ook zo weer terug!! dan voel je je toch weer erg saai hier in NL, al maakt Nimer veel goed. wie weet zijn we gauw uit dit kikkerlandje vertrokken! jullie verhalen maken dat alleen maar meer duidelijk!
veel liefs, jaimy -
25 Juni 2006 - 12:35
Roos Hier:
Leuk jullie reisverhaal te horen want aan de telefoon heb je volgens mij geen zin dit allemaal te vertellen! Lieve Martje en Reinier, erg leuk verhaal!!! Wij gaan ff de stad in, naar de Bijenkorf overhemden kopen voor Sander-> life goes on! Dikke xen voor jullie!
Sander & Roos -
25 Juni 2006 - 13:00
Inge:
Wat een avonturen! Echt ongelofelijk en indrukwekkend! Mart, leuk om je gister ook gesproken te hebben. Geniet van alle bijzondere dingen die jullie doen (ik zie t helemaal voor me...a la peking-express) en houd ons op de hoogte! Dikke zoen -
25 Juni 2006 - 13:54
Sylvia V.Zonneveld:
Leuk om jullie prachtige reis weer te kunnen volgen.Ben zeer benieuwd naar jullie China verhalen.
Ik ben aan een nieuw projekt begonnen in Amsterdam oud-west.Heel druk maar over 4 weken vakantie.
Liefs Sylvia -
26 Juni 2006 - 06:25
Marsh:
Ik mis je AM.. Zin om weer samen te zwemmen als je terug bent? Dikke kus en geniet er maar weer van! -
27 Juni 2006 - 09:07
Robert:
Een bericht van de berggeit.
heb lang niet van me laten horen. Had dan ook behoorlijk wat verhalen die ik van jullie nog moest lezen van de afgelopen weken. Klinkt goed en ontspannen. Anne marthe onlangs nog iets verloren? IK zal er voor zorgen dat er in de maand aug een goed glas wijn klaar staat voor jullie terugkomst. Veel relax momenten en geniet er nog van. Wiets en ik hebben elkaar de vaccinaties gegeven voor in tanzania, het komt allamaal steeds dichter bij. De tijd gaat snel
Maar dat hebben jullie zelf al ondervonden tijdens jullie reizen.
Dikke knuffel van robert en wiets. -
07 Juli 2006 - 20:43
Wendy:
Hoi Anne Marthe en Reinier! Wederom prachtige foto´s en verhalen! Op sommige foto´s lijken jullie wel op een honeymoonvakantie te zijn met die parelwitte stranden en groene palmen..!! Dat wordt straks weer wennen! Hebben jullie al zin in de zuurkool bij ´Tante Greetje´ ;-) Ja ja, dan krijg je dat soort maaltijden weer en ... het vertrouwde Nederlandse weer. Kortom geniet er nog volop van en laat ons meegenieten via jullie site! x Wendy -
12 Juli 2006 - 07:51
Roos:
Hi Martje, het wordt tijd voor een nieuw berichtje vanuit volgens mij de parelwitte stranden op Indonesië! Ik ga vandaag ook naar ons mooie bruin/grijze (t water) Noordwijk met Joske. Tis hier dus nog altijd wel erg lekker weer!
LIEFS XXXX
12 Juli 2006 - 07:52
OJA PS:
Guido zit nu in het D&D Inn in Bangkok, grappig toch met Simone! -
13 Juli 2006 - 10:34
Joanneke:
Tegen de tijd dat jullie terug zijn, ben ik alweer vertrokkken.
Heb net te horen gekregen dat ik een paar maanden in een kliniek in Z- Afrika mag gaan werken. Marth, wat een timing, moet ik je nog langer gaan missen!
Veel liefs, Joanneke -
15 Juli 2006 - 10:37
Maarten:
Hoi! Net uitgebreid de verhalen gelezen en foto's bekeken, beetje laat want ik had eerst alleen vluchtig gekeken... erg mooi en afwisselend allemaal hoor! Het zou niets voor mij zijn, al die vage busritjes, gedoe met hotels, loslopende waakhonden enz enz!
Wel een hoop mooie natuur en cultuur, de sfeer van jullie hele trip en de gebieden waar jullie komen, komt aardig over!
Hele fijne maand nog in Indonesie en tot later...
PS. ben 2e geworden in een WK poule op m'n werk! van de 19!! -
17 Juli 2006 - 18:29
Sarely:
Fijn om weer verder te lezen en op afstand mee te genieten van jullie avonturen! -
19 Juli 2006 - 19:57
Inge:
Hoi Martje en Reinier, Fijn dat jullie niet zijn weggespoeld op Java! Inderdaad tijd voor een update, maar begrijp het gebrek-aan-internet-excuus. Hier nog steeds tropisch warm. Mart ik stuur je snel een mailtje. Veel liefs Inge -
20 Juli 2006 - 20:22
Marieke:
Hey Anne Marthe
nog 1 dag en wij hebben ook vakantie!!!
heb je al zin in volgend jaar? of nog maar ff niet?
groetjes